JELLE VAN HAASTER

Researcher Cyber Operations

Ministerie van Defensie

HSB18 - Jelle van Haaster

The Changing Context of Cyber Operations

De focus van cyber operaties en veiligheid is aan het veranderen van ‘technisch’ naar ‘holistisch’. Steeds vaker gaat het om de cognitieve gevolgen van het gebruik en misbruik van informatietechnologieën. Zoals de verkiezingen in de V.S. van 2016 aantonen, is steeds vaker “Man’s mind – the private vault of his ideas, opinions and thoughts – under psychological and electronic assault” (U.S. Congress, Inquiry on Invasion of Privacy. 1965).

Live cybersecurity podcast: Time to Act
Daarnaast is Jelle van Haaster een van onze experts bij de live podcast. Roelof Hemmen gaat in gesprek met drie experts, waaronder Jelle van Haaster, en stelt hen vragen als: hoe zorgen we er voor dat de veiligheid van onze systemen, gebruikers en afnemers wordt gewaarborgd? Hebben wij hiervoor de stok van de overheid nodig? Of kunnen we het zelf? En hoe creëren wij het hefboom effect, waarbij we abuse bestrijden, clean networks en veiligheid verbeteren. Niet voor één site of app, maar voor honderdduizenden.

Jelle van Haaster
Jelle van Haaster doet onderzoek naar militaire cyber operaties aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie en de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een diverse achtergrond op militair, juridisch en ICT-gebied (big data analytics en serious games). Jelle heeft meerdere prijzen gewonnen op het gebied van software ontwikkeling en wetenschap. Hij is bezig met het afronden van zijn proefschrift en is recent verkozen tot “Jonge Ambtenaar van het Jaar 2018”.