BILL BINNEY

Retired NSA

Co-founder Pretty Good Knowledge

HSB18 - Bill Binney

De werkwijze van de NSA

9/11 maakte een abrupt einde aan de glansrijke carrière van Bill Binney en Kirk Wiebe en voor de NSA. Reden: zij waren het oneens met de manier waarop de NSA gevoelige informatie van burgers verzamelde en analyseerden. Bovendien hadden zij met hun (goedkopere) analysesysteem de aanval op de Twin Towers zien aankomen. Met deze informatie werd echter niks gedaan en de NSA voer zijn eigen koers met alle gevolgen van dien. Nu staan de twee heren bekend als ‘whistleblowers’.

Bill Binney
Bill Binney is een gepensioneerde klokkenluider van de National Security Agency (NSA) die meer dan 32 jaar bij het bureau heeft gewerkt. Tijdens zijn ambtstermijn ontving hij de diverse onderscheidingen voor zijn werk tegen buitenlandse strategische wapensystemen.

In de nasleep van 9/11, was hij één van de werknemers van de NSA die op een geheim programma struikelden om de communicatie van miljoenen Amerikaanse burgers te controleren. Wiebe en zijn collega’s besloten om de inspecteur-generaals op de afdeling Defensie en Justitie te benaderen met wat ze vonden. En om ontslag te nemen.

Sinds zijn pensionering heeft Binney verschillende belangrijke openbare onthullingen gedaan over het massieve, Amerikaanse grondwet ondermijnende, toezichtprogramma van de NSA.